FIATALODJ FEKETE ÁFONYÁVAL!



Ismerd meg a fekete áfonya jótékony hatásait!

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termését és levelét a népi gyógyászat is ismerte és használta. Az európai orvoslás már évekkel ezelőtt is alkalmazta a hasmenés tüneteinek enyhítésére. A fekete áfonya tartalmaz ugyanis tanninokat, más néven csersavakat, amelyek csökkentik a bél gyulladását, ezáltal hasmenés kezelése során is alkalmazható.
Természetes forrása a csontok egészségéért felelős K-vitaminnak, a szabad gyökök káros hatásait csökkentő C-vitaminnak, illetve a mangánnak. A fekete áfonyalé fogyasztásával a szervezetünk egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.


Fenolos összetevőkben gazdag, mint például flavonolok, kvercetin, katekin, tanninok, ellagitannin, melyek antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, szerepük van egyes krónikus betegségek megelőzésében. A különböző fenolos összetevőkben gazdag gyümölcsök és zöldségek hozzájárulnak az Alzheimer-kór rizikójának csökkentéséhez. Egyes esetekben a betegség tünetei jelentősen csökkentik a miricetin, kvercetin és antocianinban gazdag ételek fogyasztását követően, mely összetevőket a fekete áfonya is tartalmazza. Erős antocianinjainak köszönhetően a fekete áfonya az egyik leghatékonyabb bogyós gyümölcs a szem egészségnek megtartásában, a látás javításában.

Rendszeres fogyasztása ajánlott a leggyakrabban cukorbetegség szövődményeként kialakuló retinopátia (ideghártya károsodása) kezelése során is Továbbá, hatásos a zöldhályog, szemfenéki meszesedés és szürkehályog ellen. Gyulladáscsökkentő és vérzsírszint csökkentő hatása is ismert. Elősegíti az antioxidánsok védekezését a szabad gyökökkel szemben, és csökkenti az oxidatív stresszt. A fekete áfonya antocianinjai erősítik a vérereket, és megelőzik az LDL- („rossz”) koleszterin oxidációját, csökkentve ezzel az érelmeszesedés, szívroham és a stroke rizikóját.

Régen a fekete áfonya levelét a cukorbetegek vércukorszintjének kontrollálására használták. Kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsök, köztük a fekete áfonya is, csökkentik a magas cukortartalmú ételek elfogyasztását követő inzulinválaszt, így segítenek a vércukorszint optimális szinten tartásában, különösen magas rosttartalmú étellel, például zabbal fogyasztva. Rendszeres fogyasztása a krónikus fáradtság, köszvény, fertőzések, oszteoartritisz (kopásos ízületi gyulladás), emésztőrendszeri problémák, vesebetegségek és húgyúti fertőzések kezelése során szintén hatásos.

A Természet Áldása bio fekete áfonya gyümölcslé tartósítószer-és színezékmentes. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz. Friss, válogatott, napérlelte, vadon termett gyümölcsből készült. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően, a vadon termett fekete áfonya megőrzi eredeti íz-és aromaanyagait. Fogyaszd mindennap egészséged megőrzése érdekében!



Tajti Mónika
dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések