VÁLTOZTASS ÉTKEZÉSI SZOKÁSAIDON BŐRÖD SZÉPSÉGÉÉRT!



Szabadulj meg a pattanásoktól!

Táplálkozási szokásaink, az általunk elfogyasztott ételek jelentősen befolyásolják általános egészségi állapotunkat, többek között bőrünk egészségét is. A bőrproblémák közül egyik leggyakoribb az olykor sok bosszúságot okozó pattanások megjelenése, mely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a kamaszokat, tinédzsereket érinti.

A zsíros bőrön kialakuló pattanások (=akne) kialakulásában együttesen több tényező játszik szerepet. Elsősorban a faggyú túltermelése, a baktériumok elszaporodása, valamint a bőr szőrtüszőinek irritációja következtében alakul ki. Jelentősen befolyásolják a szervezet hormonális változásai, egyes gyógyszerek, nem megfelelő kozmetikumok használata, táplálkozási-, valamint genetikai tényezők is. Bár ritkán számít súlyos betegségnek, érzelmi stresszt, önbizalomhiányt, kellemetlenséget, valamint a bőr hegesedését vonhatja maga után. Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban elsősorban nőket érintő probléma. Megfelelő kezeléssel mérsékelhető megjelenése. Azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, melynek fontos tényezője életmódunk és táplálkozási szokásaink.

Az elmúlt évtized számos kutatása során vizsgálták az étrend és az akne megjelenése közötti kapcsolatot. A magas glikémiás indexű ételek hajlamosítanak a nem kívánatos gyulladt pattanások megjelenésére, illetve azok súlyosságát fokozzák. Ilyenek pl. tészta, fehér kenyér, rizs, cukor és cukorral készült ételek. Ezeket tehát ajánlott kerülni-nem csak bőrünk, hanem egész szervezetünk egészségének megőrzése érdekében. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, melyet hirtelen zuhanás, majd farkaséhség követ. Az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóirat egy 2007-es tanulmányában 15-25 év közötti, akneval küzdő férfit vizsgáltak. A 43 résztvevőt 2 csoportra osztották. Az egyik csoport diétázott: étrendjük 25%-ban fehérjét, 45%-ban alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott. A másik csoport pedig magas glikémiás indexű ételeket fogyasztott. Az eredmény megdöbbentő, a diétázók esetében jelentősen, majdnem a felére csökkent a pattanások száma, szemben a gyorsan felszívódó szénhidrátban dús étrendet fogyasztókkal. Alacsony glikémiás indexű ételek azok, amelyek kíméletesen emelik meg a vércukorszintet, majd hosszú ideig kiegyensúlyozottan tartják azt. Ilyenek például a zöldségfélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonapelyhek.

Egy 2005-ös tanulmány során középiskolásokat, majd egy évvel később 9-15 éves gyerekeket vizsgáltak. Mindkét esetben pozitív összefüggést véltek kimutatni az elfogyasztott tej, tejtermékek mennyisége és az aknék megjelenése között. Ennek hátterében állhat, hogy a tej és tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amelyek serkentik a faggyú termelődését. Bőrünk zsírosabbá válhat, a faggyú pedig eltömíti a pórusokat, így könnyen megjelenhetnek a pattanások.

A kész-, és gyorsételek jellemzően több olyan összetevőt is tartalmaznak, melyek kiválthatják a gyulladást, előidézve ezzel a pattanások megjelenését. A csokoládével kapcsolatban- elsősorban azok különböző összetételéből adódóan- megoszlanak az eredmények, nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy annak fogyasztása befolyásolná az akne megjelenését. Azonban biztos, hogy a magas kakaótartalmú, kevés cukrot tartalmazó csokoládé előnyösebb egészségünk megőrzése szempontjából, mérsékelt mennyiségben fogyasztva.

Több vizsgálat is igazolja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek- például a tengeri halak: lazac, makréla, tonhal, hering- fogyasztása mérsékli az akne megjelenését. Továbbá, az antioxidánsban gazdag bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, málna, eper; a zöld színű zöldségek, köztük a spenót, sóska, zeller, brokkoli, cukkini, fejes saláta szintén hozzájárulhatnak a gyulladt pattanások visszaszorításához. A cink antibakteriális hatással bír, így alapvető szerepet tulajdonítanak neki a gyulladt, pattanásos bőr kezelése során. Ajánlott tehát beépíteni étrendünkbe a cinkben gazdag hüvelyesek, avokádót, búzacsírát és gombát. Bár az akne megjelenését tényező együttesen váltja ki, az egészséges és tudatos táplálkozással, életmódváltással sokat tehetünk bőrünk egészségéért és szépségéért!


Tajti Mónika

dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések