Vegetáriánus étrend és vaspótlás


A vas szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú ásványi anyag; biztosítja, hogy a vörösvérsejtek testünk összes sejtjéhez oxigént és tápanyagot juttassanak. A vashiány tünetei a fáradékonyság, sápadtság, gyengeség és a testhőmérséklet megtartásának képtelensége, Észak-Amerikában a leggyakoribb tápanyaghiányként tartják számon.

De mennyi vasra is van szükségünk valójában?

Tekintettel arra, hogy a növényi tápanyagokból származó vas nem szívódik fel olyan könnyen, mint az állati eredetű élelmiszerekből kinyert vas, az Egyesült Államokban nemrégiben új ajánlás született a vegetáriánusok vaspótlására, amely az átlagpopulációnál 1,8 x magasabb referenciaértéken határozza meg a vegetáriánusok vasfogyasztását.

Mi a különbség az állati és növényi eredetű vas között?

Az állati eredetű élelmiszerekben található hem vas jobban felszívódik, mint a növényi eredetű élelmiszerekben található nem-hem vas, emiatt a vegetáriánusok és a vegánok vaskészletei alacsonyabbak lehetnek, azonban ez nem jelenti azt, hogy magasabb arányban vérszegények is.

Hogyan juthatunk elegendő vashoz, ha vegetáriánusok vagyunk?

A kulcskérdés nem az, hogy mennyi vasat eszünk, hanem, hogy milyen mértékben tudja azt szervezetünk felszívni, elraktározni. Az alábbi élelmiszerek bőséges vasforrást biztosítanak:

· Hüvelyesek: lencse, szójabab, tofu, tempeh, limabab

· Gabonafélék: quinoa, dúsított gabonafélék, barnarizs, zabkása

· Diófélék és magvak: tökmag, fenyőmag, pisztácia, napraforgómag, kesudió, hántolatlan szezámmag

· Zöldségfélék: paradicsomszósz, mángold, kelkáposzta

· Egyéb: melasz, szilvalé

Hatékonyabb vasfelszívódást segítő tippek:

1. Minél kevesebbet vasat eszünk, annál jobb lesz a felszívódás; vagyis, amikor egyszerre nagy mennyiségű vasat fogyasztunk, a szervezetünkbe felszívódó ásványi anyag valójában alacsonyabb, mint ha az ételünk csak néhány mg vasat tartalmaz. A növényi eredetű tápanyagok kevesebb vasat tartalmaznak, mint az állati eredetűek, de könnyen növelhetjük a felszívódást, ha a nap folyamán kisebb adagokat eszünk.

2. A nem-hem vas C vitaminnal kombinálva ötszörösére növelheti a vas felszívódását: a babfélékben, gabonákban és magvakban található vas sokkal könnyebben felszívódik, ha olyan zöldségekkel együtt fogyasztjuk, amelyekben C-vitamin található, pl. humusz citromlével, vagy falafel paradicsommal.

3. A magas vastartalmú ételek és a kávé/tea nem működnek jól együtt: a kávé – még ha a koffeinmentes is – és a tea a bennük található tanninok miatt gátolják a vas felszívódását, ezért ajánlott ezeket nem közvetlenül étkezés előtt és után, hanem legalább étkezés előtt egy órával, valamint étkezés után két órával fogyasztani.

4. Figyeljünk oda, miben főzünk: használjunk klasszikus öntöttvas serpenyőt, mert az növeli az ételek vastartalmát, főként, ha C-vitaminban gazdag étellel együtt készítjük el.

5. Rántsuk le a leplet a spenótról: nem biztos, hogy ez a zöldség olyan masszív vasforrás, mint ahogyan azt eddig hittük; egyes kutatások szerint a benne található oxalátok megakadályozzák a felszívódást.

6. Vaspótlás okosan: ha vaspótló tablettát szedünk, célszerű azt kettétörni és este, illetve reggel étkezés közben vagy gyümölcslével bevenni.

Forrás: https://www.nomeatathlete.com/iron-for-vegetarians/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések