BARNA LENMAG



Ismerd meg jótékony hatásait!

A lenmagot évszázadok óta ismerik és használják, a népi gyógyászat különböző formákban. Szinte az egész szervezetre kiterjedően jótékony hatásúnak tartják. Az agyműködés serkentésére, légutak betegségeinek (például hörghurut), bőrpanaszok, ízületi megbetegedések kezelésére, valamint az emésztőrendszer számos problémája ellen használják. Természetes gyulladásgátlónak tartják, nyálkahártyák regenerálása, bélbetegségek, székrekedés kezelésére ajánlják, a belőle készített tea pedig enyhíti a menstruációs görcsöket.
A lenmag számos ásványi anyagban, valamint A-, B-, C-,D-, és E-vitaminokban gazdag. 35 % zsiradékot tartalmaz, melynek jelentős része, 72%-a esszenciális. Kitűnő omega-6 zsírsav forrás. Ezen kívül bőségesen található benne esszenciális omega-3 zsírsav, amely nélkülözhetetlen szervezetünk számára, előállítani azonban a szervezet nem képes, így, táplálkozás útján kell felvennünk. Az omega-3 zsírsav kismamákban segíti a magzat fejlődését, csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Immunrendszerre kifejtett hatásuk ismert, továbbá részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

A lenmag rendszeres fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja a meszes plakkok lerakódását az érfalon, véd a szívinfarktus,valamint szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.
Javítja gyermekek feladat-és problémamegoldó képességét, serkenti a gondolkodásért és értelmi képességért felelő agyi területek működését, így javítja a koncentráló képességet. Vas tartalma magas. A vas szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen. Enélkül ugyanis az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyisége esszenciális, tehát táplálkozás útján kell biztosítani. Rosttartalma rendkívül magas, egy evőkanálnyi lenmag 2-3 g rostot tartalmaz, amely jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére, hozzájárul a méreganyagok kiürítéséhez.Egy amerikai tanulmány szerint a lenmag fogyasztása lassítja férfiakban a prosztatarák kialakulását.

A lenmagban lévő hatóanyagok hozzájárulnak a pattanások visszaszorításához. Ha lenmagból készített maszkot viszel fel hetente az arcodra ,a bőröd sokkal tisztább és bársonyosabb lesz.Hasznos tápanyagainak egy része azonban nem tud hasznosulni, ugyanis a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért ajánlott fogyasztás előtt kicsit összetörni a magokat.A lenmagot (akár darált formában is) belekeverhetjük reggeli müzlinkbe, kefirbe, joghurtba, kenyérbe, süteményekbe, vagy akár ízesíthetjük vele kedvenc salátánkat is. Tojás helyettesítésére is alkalmas, például tojásallergiában szenvedők vagy vegetáriánusok számára. 1 tojás helyettesítésére keverj össze 1 evőkanálnyi lenamgot 3 evőkanálnyi vízzel.Tároláskor ügyeljünk rá, hogy mivel hamar megavasodik, sötét üvegben tároljuk, hűvös helyen.
Fogyaszd rendszeresen egészséged megőrzése érdekében!



Tajti Mónika
dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések