TERMÉSZET ÁLDÁSA BIRS GYÜMÖLCSLÉ




Miért érdemes fogyasztani?

A birs (birsalma vagy birskörte) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. Régebben torokfájás, vérzések, bélrendszeri betegségek, hasmenés és számos egyéb gyomor probléma kezelése alkalmazták. Hatásosnak bizonyult a szájfekély és a kellemetlen lehelet ellen is. Iránban és Afganisztánban magjait megfőzve nyákképző tulajdonságát kihasználva tüdőgyulladás kezelésére használták.
A birs kiváló forrása C-vitaminnak, cinknek, káliumnak, réznek, vasnak és diétás rostoknak. Ásványi anyagai közül kiemelkednek a vörösvérsejtek termelődéséhez szükséges a vas, a réz és a cink. Emellett gazdag bizonyos szerves vegyületekben, mint például katekin, epikatekin, limonin és egyéb különböző fitonutriensek, melyek elsősorban a birs egészségre gyakorolt pozitív hatásáért felelnek. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően- mely leginkább a fenolos összetevőiből és fitonutrienseiből származik- a birsalma hatásos a szervezet káros szabad gyökeinek semlegesítésében, melyek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként az egészséges sejtek mutációjához vagy akár pusztulásához vezethetnek. A gyümölcs antioxidáns anyagai csökkentik különböző daganattípusok kifejlődését.

A benne található kálium a szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga, amely elengedhetetlen a vérnyomás és a folyadékháztartás szabályozásában. A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet van, az érelmeszesedés, koronáriás szívbetegségek, szívroham és a stroke rizikóját csökkenti. Magas antioxidáns tartalma mellett jelentős a C-és E-vitamin tartalma, melyek a szervezetben végbemenő különböző folyamatok részeként erősítik az immunrendszert. A C-vitamin például növeli a fehérvérsejtek mennyiségét, melyek testünk első védelmi vonalai a kórokozók, vírusok és baktériumok ellen.

Rostjainak köszönhetően a birs egyes emésztőrendszert érintő betegségek megelőzésében is szerepet játszik, mint például a gyulladásos bélbetegségek, különféle daganatok vagy diverticulosis (a vastagbél falának előboltosulása). Katekinje és epikatekinje védik a vastagbél nyálkahártyáját a rákkeltő méreganyagok megkötése által. Jelentős antioxidáns tartalma és vitaminjai a bőr egészségének, szépségének és fiatalságában is szerepet játszanak. A szabad gyökök eltávolítása csökkenti a ráncok és pattanások megjelenését, valamint segíti a bőr védelmét az UV sugarak káros hatásaival szemben. A birs is, ahogyan a legtöbb gyümölcs, rostokban gazdag, ezáltal az emésztőrendszer működését fokozza és szabályozza. Amellett, hogy energiát ad, a fölösleges kilóktól is segít megszabadulni.

Fogyaszd Te is a Természet Áldása Birsalmalét mindennap egészséged megőrzése érdekében!

Tajti Mónika
dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések