Tudj meg többet a pisztáciáról!


Néhány érdekesség, amit eddig nem tudtál róla és amiért érdemes fogyasztani



  • Az ősi kultúrnövények közé tartozik, régészeti leletek szerint már i.e. 7000 évvel ezelőtt is ismerték és fogyasztották a mai Törökország területén.
  • A pisztácia távoli rokonságban áll a kesudióval vagy a mangóval.
  • Az akár 10 méterre is megnövő, lombhullató pisztáciafa gyümölcstermése.
  • Az ókori birodalmak uralkodói is kedvelték, a legenda szerint királyi ételnek tartották, fogyasztását csak uralkodóknak engedélyezték.
  • A pisztácia mosolyog :) Kínában a pisztáciát ’boldog mag’-nak nevezik, mert maga a pisztácia szem, héjjal együtt, úgy néz ki, mintha mosolyogna. Az egészség, boldogság és a szerencse szimbólumának tartják, éppen ezért szívesen fogyasztják és ajándékozzák Új Év alkalmából.
  • Szívbarát: az olajos magok, köztük a pisztácia, mérsékelt mennyiségben fogyasztva, csökkenti a vér koleszterinszintjét és hozzájárul a szív egészségnek védelméhez. Fontos azonban, hogy étrendünk minimális mennyiségben tartalmazzon állati zsírokat, törekedjünk a változatos étrend és kiegyensúlyozott életmód kialakítására.
  • Kitűnően felhasználható főzés és sütés során is, a pisztácia ugyanis zamatos ízt biztosít a csirkéből és tenger gyümölcseiből készült ételeknek, felhasználhatjuk saláták és levesek készítéséhez. Mindemellett édessütemények, fagylaltok, desszertek összetevőjeként is megállja a helyét.
  • Tápanyagokban gazdag: Körülbelül 20 féle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Gazdag a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez szükséges kalciumban és foszforban, valamint a sejtek energiaellátásban fontos káliumban. Karotinoidjai védik a szem egészségét, B-vitaminjai pedig az anyagcsere megfelelő működését támogatják.
  • Egészséges alternatíva, ha nassolnivalóra vágysz. A cukros, sós, zsíros és adalékanyagokban gazdag nasik, chipsek, kekszek helyett válaszd a pisztáciát!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések