Bio eperlé




Ismerd meg jótékony hatásait!

Az eper a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Kelet-Ázsiából származik, de feltételezhetően a vadon élő epret (szamócát) már az ősember is gyűjtötte, fogyasztotta. Évszázadokkal ezelőtt is ismerték, gyógynövényként alkalmazták. Termesztésével komolyabban a 18. század elején kezdtek foglalkozni. Gyors romlandósága miatt eleinte kizárólag a gazdagok kiváltsága volt, majd a közlekedési hálózat fejlődésével egyre több emberhez eljutott.
Amellett, hogy kellemesen édes ízű, az eper antioxidánsokban gazdag, mely összetevőit több tanulmány során is összefüggésbe hozták a krónikus betegségek csökkent rizikójával. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Ilyenek például az antocianinok, flavonolok, fenolsavak (ellagsav), de ezenkívül megtalálható benne a kumarinsav, kávésav, ferulasav és resveratrol is. Kiváló forrása a C-vitaminnak, mangánnak, rostoknak, B-vitaminoknak, káliumnak, magnéziumnak, K-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, rostoknak. Tartalmaz folsavat is, amely nélkülözhetetlen az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében, fontos szerepet játszik a vérképzésben és az egészséges szívműködést támogatja.

Állatkísérletek bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása a kognitív (agyműködés, tanulási készségek) és a motoros funkciók (egyensúly és mozgáskoordináció) javulását eredményezi. Pozitívan befolyásolja a vérzsír értékeket, csökkenti a koleszterinszintet, szerepe van a trombózis (vérrög képződése az érrendszerben) megelőzésében, a vércukorszint optimalizálásában és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Egyes kutatások szerint a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) és ízületi gyulladás kezelésében is jótékony hatású.

Polifenoljai erős antioxidánsok, az immunrendszer védelméhez járulnak hozzá, csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát és az öregedés korai jeleit. Rendszeres fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát. Feltételezések szerint a polifenolok váltják ki a vércukorszint csökkentő hatást. Az egyik ilyen vegyület az ellagitannin, amely gátolja a keményítők egyszerű cukorrá bontásáért felelős alfa-amiláz enzim aktivitását, így kevesebb egyszerű cukor kerül a véráramba. Rendszeres fogyasztása, hosszú távon csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) aktivitás redukálása által. Antioxidánsainak és gyulladáscsökkentő polifenoljainak köszönhetően hozzájárul egyes daganatok (mell-, méhnyak-, vastagbél-, nyelőcsőrák) megelőzéséhez.


Fogyaszd mindennap a Természet Áldása eperlét egészséged megőrzése érdekében!

Tajti Mónika

dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések