BIO ZABPEHELY



Ismerd meg a zabpehely áldásos hatásait!

A zab (Avena) a perjefélék közé tartozó perjefélék egyik nemzetsége, mintegy ötven fajjal. Régi kultúrnövény, már az ókorban elkezdték termeszteni, pontos származása ismeretlen.
A zab és a belőlük készült termékek jelentős szerepet játszanak az energia-és szénhidrátbevitelben, hozzájárulnak a szervezet fehérje-valamint vitamin-és ásványi anyag- szükségeltének kielégítéséhez.
Zsírtartalmuk elenyésző, de az ételkészítés és az élelmiszergyártás, étkezés során a hozzáadott zsiradék miatt jelentősen megnövekedhet. A zab rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag. Tápanyagtartalma miatt jelentős egészségtani szerepet tölt be az élelmiszerek között. Nagy mennyiségű béta-glükán rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterin szintet, valamint az emésztőrendszerre is kedvező hatást fejt ki. Kutatások során azonban egyéb kardioprotektív mechanizmusokat is kimutattak. A The Journal of Nutrition c. folyóirat tanulmánya szerint, egyedi antioxidánsai az úgynevezett avenantramidok polifenol típusú vegyületek, a szabad gyökök semlegesítésében, valamint az LDL koleszterin ("rossz"koleszterin) szint csökkentésében játszanak szerepet, ezáltal is a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez járulnak hozzá.

Átlagosan 10 dkg zabpehely 386 kcal-t, 6,8 g zsírt, 64,3 g szénhidrátot, 13,8 g élelmi rostot tartalmaz. Fehérje mennyisége (14,4 g) a többi gabonaféléhez viszonyítva magasabb.Telítőértéke magas, jóllakottság érzetet biztosít, azonban fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása minimum 1,5-2 liter ásványvíz vagy cukormentes üdítőital/nap). Glikémiás indexe alacsony, a vércukorszintet csak kis mértékben emeli meg. Cukorbetegek, fogyni vágyók étrendjébe is beilleszthető a mértékletesség figyelembe vételével.

Tartalmaz foszfort, kalciumot, káliumot, nikkelt, magnéziumot, nátriumot, vasat. A benne található cinknek szerepe van az inzulintermelésen keresztül a vércukorszint- szabályozásban, ezen kívül részt vesz a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav-anyagcserében, gyorsítja a sebek gyógyulását. Kedvezően hat az agyműködésre, növekedésre és a nemi fejlődésre. B-vitaminjai olyan létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. E-vitaminja (tokoferol) egyes sejtek sejthártyát védő, antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin. A szív koszorúereit védi károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés, valamint a trombózis, szívroham, stroke megelőzésében is szerepe van a vérrög képződés gátlása révén. Késlelteti a bőr az öregedését, erősíti a hajszálakat és a körmöket.
Koleszterinszintet csökkentő hatását feltételezhetően a diétás rostok, linolsav, lecitin és kedvező ásványi anyag összetétele együttesen adja.

Fogyaszthatjuk pár perc áztatás után gyümölccsel, túróval keverve; főzve, sütve (pl. zabkása); helyettesíthetjük vele a lisztet süteményekben, palacsintákban; belekeverhetjük joghurtba, készíthetünk belőle müzlit vagy akár egytálételeinket is dúsíthatjuk zabpehellyel.

Mindössze napi 10 dkg Természet Áldása zabpehely elfogyasztásával lényegesen hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez, a szív és érrendszer védelméhez! Fogyaszd Te is rendszeresen egészséged megőrzése érdekében!


Tajti Mónika
dietetikus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések